Pedro Ximenez Don PX 2018 0.375

€17,50
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
Kleur: amberkleurig met een hoge viscositeit (‘tranen’)

Neus: intense aroma’s van gedroogde vruchten, vijg, perzik, dadel en rozijn. Na het walsen in het glas komen aroma’s van honing, cacao en gekonfijte citrusvruchten los.

Smaak: warme, zoete en c ...Meer informatie

Productomschrijving

  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 gouden wijnbedrijven van Spanje

Het bedrijf is opgericht in 1922 door Antonio Sanches Prieto en is gevestigd in Aguilar de la Frontera, op 50 kilometer ten zuiden van de stad Córdoba, in Andalusië.

De filosofie van de bodega wordt in één zin samengevat: “Calidad como unica y primera norma” (kwaliteit als unieke en primaire norm).

De herkomstbenaming Montilla Moriles is helemaal toegespitst op de unieke druif Pedro Ximénez, afgekort als PX. Deze druif gedijt bijzonder goed onder de extreme mediterrane klimatologische omstandigheden met korte, vochtige en gematigd koude winters, en snikhete, zeer droge zomers. De bodem van Montilla Moriles bestaat uit lagen fossielhoudende kalk, stammend uit de tijd dat Andalusië deels onder de zeespiegel lag.

Proefnotities:

Druivenvariëteit: 100% Pedro Ximénez.Vinificatie: de volrijpe, zeer zoete, PX druiven worden direct na de oogst gedurende ca. 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd.

Kleur: amberkleurig met een hoge viscositeit (‘tranen’)

Neus: intense aroma’s van gedroogde vruchten, vijg, perzik, dadel en rozijn. Na het walsen in het glas komen aroma’s van honing, cacao en gekonfijte citrusvruchten los.

Smaak: warme, zoete en complexe wijn met tonen van honing, dadels en krenten. Evenwichtige, lange afdronk met een aangenaam fruitig bittertje.

Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met blauwaderkazen, gebakjes, vruchten, chocolade en amandelkrullen.

Aanbevolen serveertemperatuur: voor een juist evenwicht tussen alcohol (17%), zoet en zuur wordt aangeraden deze PX  ‘muy frio’ te schenken, goed koud dus.

Deze wijn heeft een gouden medaille gewonnen tijdens het AWC 2013 in Wenen.

Reviews

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen