Asperge & Bieslook Broodpudding

Benodigdheden

  • 1kg asparages, geschaafd
  • 80g boter in blokjes op kamertemperatuur
  • 1/2 tenen knoflook geperst
  • 40g bieslook gesneden
  • 300g oud zuurdesembrood met korst gesneden in 0,5cm dunne plakken
  • 5 medium eieren
  • 300ml dikke room
  • 200ml melk
  • ¼ tl nootmuskaat
  • zout en witte peper
  • 200g feta verkruimeld
  • 20g Parmezaan geraspt

Bereidingswijze

Kook de asperges tot ‘net niet gaar’; dan onmiddellijk laten ‘schrikken’ in ijswater. Afdrogen met een schone doek. Neem de helft van de asperges en snij ze in de lengte doormidden; snij deze weer in 5cm lange stukken.

Doe de boter, knoflook en 35 gram bieslook in een foodprocessor en blend tot een gladde pasta. Smeer dit dun over beide zijden van het brood.

In grote kom klop de eieren en doe de room, melk, nootmuskaat erbij; zout naar smaak plus een kwart theelepel witte peper. Roer tot een romige ‘custard’.

Leg een laag brood in een 25cm x 32 cm vuurvaste schaal en verdeel daarover de stukken asperges met de feta. Vervolgens een laag met de rest van het brood, de custard en dan bovenop de hele asperges. Duw alles naar beneden met je handen opdat alles is ondergedompeld in het vocht. Afdekken met folie; daar bovenop een verzwaard bord of ovenschaal. Zet minimaal een uur in de ijskast.

Verwarm de oven tot 170C. Verwijder het bord en/of de ovenschaal en folie. Verdeel de kaas en resterende bieslook over bovenkant van de pudding. Bak 40-50 minuten. Het gerecht is klaar als de asperges gaar zijn en - als je zachtjes drukt - er geen vloeistof naar boven komt. Check na 30 minuten; en dek eventueel af met folie als de bovenkant te bruin wordt. Haal uit de oven en laat 10 rusten.

Combineer met een knapperige voorjaarssalade.

 

Recept vrij naar Yotam Ottolenghi