Furmint dry Tokaj Mandolas, Oremus 2016

Furmint dry Tokaj Mandolas, Oremus 2016

€19,50
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
Wijnsoort: Wit
Druif: Furmint
Land: Hongarije
Streek: Tokaj
Wijnhuis: Vega Sicilia
Jaar: 2013
Drinken: 2016-2021
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Smaaktype: Droog fris en fruitig
Smaakprofiel: S ...Meer informatie

Productomschrijving

  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Wijnsoort: Wit
Druif: Furmint
Land: Hongarije
Streek: Tokaj
Wijnhuis: Vega Sicilia
Jaar: 2013
Drinken: 2016-2021
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Smaaktype: Droog fris en fruitig
Smaakprofiel: Stevig

Beoordeeld door Perswijn: Zacht en weelderig, niet helemaal droog, fijn glas, zacht, peer, vleugje boenwas. Het eindoordeel is vier van de vijf sterren. Drink: 2016-2021 (Deze Mandolas kan naar verwachting gemakkelijk enkele jaren flesrijping ondergaan, waarbij de aroma´s zich nog verder zullen ontwikkelen)

Men produceert Mandola Furmint Dry van met de hand geplukte furmint druiven zonder inwerking van botrytiscinerea van de Mandulás wijngaard (vroeger Mandolás).
De wijn vergist men op nieuwe eiken barriques. Na éénmaand op eigen gist te hebben gelegen wordt hij overgestoken en nog vijf maanden opgevoegd op denieuwe eiken vaten, afkomstig van de omliggendeZempén wouden. Het is een zeer interessante wijn door het prachtige florale karakter, aangevuld met het mooie, elegante fruit. De wijn heeft een goede concentratie en eindigt met fraaie verfrissende zuren.

Dat deze wijn hoge ogen gooit komt niet onverwacht. Nadat in Hongarije de grenzen opengingen voor buitenlandse investeerders heeft de familie Alvarez, ook bekend van Bodegas Vega Sicilia, dit wijngoed in 1993 aangekocht. Oremus is één van de grote oude producenten van Tokaj, er zijn beschrijvingen gevonden uit de 14e eeuw. De familie Alvarez heeft kosten noch moeite gespaard om van dit prachtige bedrijf een absolute topproducent te maken. In 2003 werd Oremus dan ook uitgeroepen tot Winery of the year in Hongarije. Naast de klassieke grote zoete Tokaj’s produceert men ook een niet te versmaden droge witte furmint. Deze is gekenmerkt door opvallend complex fruit, levendigheid en fijne nieuwe houttonen.

In 1991 begon de Spaanse familie Álvarez, eigenaar van het fameuze Vega Sicilia met de onderhandelingen om de wijngaarden in Tokaj over te nemen. In 1993 verwierf Vega Sicilia het bedrijf en de wijngaarden gaf het de naam ' Oremus'. 'Oremos' betekent in het Spaans: ' Laat ons bidden' en dit is Oremus in het Latijn.

De geschiedenis van de wijngaarden van dit domein in Tokaj gaat terug tot 1616 toen Prins György Rákóczi de wijngaarden van wat nu Oremus heet, verwierf.
In 1631 maakte de Calvinistische predikant Maté Szepsi Lackó voor het eerst een wijn van door botrytis aangetaste druiven. Het werd de eerste Aszú.
In 1993 verwierf Vega Sicila het bedrijf en gaf het de naam ' Oremus'. Er werd in de vernieuwing van het bedrijf veel geïnvesteerd en een technisch team van Vega Sicilia zag toe dat - met respect voor de traditie - een hoog kwalitatieve wijn werd gemaakt. oremus

Oremus werkt uitsluitend met druiven uit eigen wijngaarden. Men beschikt over 100 ha wijngaarden verdeeld over 13 historische percelen. De totale wingerd van Tokaj bestrijkt 5000 ha. De productie bedraagt 100-150.000 flessen per jaar. Drie verschillende wijnen produceert Oremus: Oremus Tokaji Dry Mandolás, Oremus Late Harvest en Oremus Tokaji Aszú. De wijnen van Oremus worden naar 54 landen geëxporteerd. De belangrijkste afnemers zijn: de Verenigde Staten, Brazilië, Scandinavië (Zweden en Finland), Zwitserland, Spanje en Japan. De vier belangrijkste druivenrassen zijn furmint, hárslevelü,sárga muskotály en zéta. Zéta is een kruising van furmint en bouvier.

Vega Sicilia heeft inmiddels vijf bijzondere domeinen in de groep. Oremus vervult daarin een bijzondere rol. Het zijn wijnen met karakter en zijn gastronomisch goed inzetbaar.

Reviews

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen