Producent : Castillo Perelada
Land : Spanje
Streek : Cava D.O.
Druivensoorten: Macabeo (40%), Xarel·lo (30%), Parellada (30%).
Restsuiker : 8 gr/l.
Wijn type: Droog
Lees meer.
Producent : Castillo Perelada
Land : Spanje
Streek : Cava D.O.
Druivensoorten: Macabeo (40%), Xarel·lo (30%), Parellada (30%).
Restsuiker : 8 gr/l.
Wijn type: Droog
Cava, is een mousserende wijn, welke gemaakt is volgens de Methodo Tradicional. In grote lijnen hetzelfde proces wat men voor champagne gebruikt. Cava heeft zijn plaats en eigen identiteit op de internationale wijnmarkt volledig bewezen: de lokale druivensoorten, het warme klimaat en de directe omgeving van de wijngaarden dragen allemaal bij aan het unieke karakter van de wijn. Wereldwijd is Cava de tweede mousserende wijn na Champagne. Cava is afgeleidt van het Spaanse woord voor kelder waar de wijn rijpen. Ook de wetgeving rond de kwaliteit van Cava is in ontwikkeling zo dient een Brut Reserva Cava nu wettelijk 15 maanden op fles rijpen voordat hij zijn kurk mag krijgen Perelada houdt zelf liever 18 maanden of meer aan. Het wijnbedrijf Castillo Perelada is op gericht door Don Miguel Matue en wordt nu geleid oor zijn kleinzoon Javier Suqué.
Vinificatie: Eerste komt er een zachte persing van de druiven teneinde een most te krijgen met specifieke eigenschappen van de diverse druivenrassen. De eerste, alcoholische, gisting vindt plaats bij gecontroleerde age temperatuur in roestvrijstalen vaten. De Cava ontstaat door de wijnen te bottelen waarna een tweede gisting op fles ontstaat. De gemiddelde tijd dat de wijn/cava moet rijpen voorafgaand aan de dégorgement` bedraagt vijftien maanden.
Proefnotitie : De mousse blijft mooi parelen in het glas. Dankzij de rijping op fles heeft de wijn een mooi aroma ontwikkeld van met impressies van fruit.
Culinair: Geserveerd op een temperatuur van 6-9ºC is deze Cava Ideaal als bij feestelijk gelegenheden, als apéritief en als begeleider van hors d’oeuvre, zeevruchten, visgerechten Spaanse Tapas.